Timeline van 166 jaar in 1 minuut

Als je van data, video, kranten en geschiedenis houdt, dan is onderstaande video van Josh Begley een must see. De Amerikaan visualiseerde de evolutie van The New York Times-voorpagina tussen 1851 en nu. Een timeline van 166 jaar in 55 seconden.

Winnend team

Van een alleen-tekst-krant naar een frontpage met kleurenfoto’s in een paar oogwenken. De ‘transformatie’ van de kwaliteitskrant — 166 jaar in amper een minuut — prikkelt. Conclusies, vragen? Hield de NY Times niet veel te lang vast aan het vertrouwde concept? Of was dat juist ijzersterk, omdat je een winnend team niet moet veranderen? En illustreert deze animatie het failliet van papier en de krant of misschien veel meer de kracht ervan? Oordeel zelf.

Krachtige data visualisatie

Internet artist Begley staat bekend om zijn krachtige en creatieve datavisualisaties. Eerder maakte hij naam met ‘Officer Involved’, een data-driven fotografieproject dat politiegeweld in beeld brengt. Ook ontwikkelde hij de app Dronestream die op basis van realtime data bericht over elke Amerikaanse drone-aanval.