In een arbeidsmarkt waar talent schaars is, staan HR-managers voor een immense uitdaging. De oude manieren van werven volstaan niet meer. Maar er is een oplossing. In dit artikel lees je hoe met een moderne aanpak, gedreven door data-analyse, niet alleen de regels van het spel verandert, maar ook de winnaars bepaalt.
-
De uitdaging van de arbeidsmarkt
Dit is de situatie: er is een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten in Nederland. Daarom is er al jaren een ‘war for talent’ gaande. Bedrijven en organisaties vissen allemaal in dezelfde vijver. Ze komen met beloftes, premies en pakketten. En toch blijft het probleem bestaan.
-
HR in het nauw
Dit veroorzaakt problemen op de afdeling HR, die staat immers voor een gigantische uitdaging. Reageerden er vroeger meerdere mensen op een vacature, nu is het leuren en sleuren. Om het simpel te zeggen: de vijver is te klein voor alle vissers.
-
De veranderende sollicitant
Ook de sollicitant is radicaal anders dan een paar jaar geleden. Jongere generaties kijken anders naar een baan. De balans tussen werk en privé is voor hen uiterst belangrijk. Maar er zijn meer dingen die voor hen tellen. Bijvoorbeeld dat je werk iets toevoegt aan de maatschappij. Of dat je persoonlijke ontwikkeling de ruimte krijgt.
-
Het ligt NIET aan de vacaturetekst
Dit verandert de manier waarop HR werkt radicaal. Het roer moet om. Zeker 99% van de vacatureteksten werkt niet meer. Sterker nog: het is to-taal on-be-lang-rijk hoe leuk, verrassend en boeiend je vacatures zijn. Het gaat namelijk niet om die vacaturetekst.
-
De oplossing vind je bij de doelgroep
De oplossing ligt – zoals vaker bij een probleem – altijd een niveau hoger dan waar het ontstaat. Dus niet bij de vacaturetekst, maar bij de doelgroep. Hoe je hen bereikt en beroert.
-
Van obligaat getoeter naar relevant verhaal
Als een organisatie talent wil aantrekken, moet het een relevant verhaal vertellen. Niet een verhaal over de organisatie. Maar een verhaal voor de potentiële kandidaten. Dus geen obligaat verhaaltje over het feit dat je in jouw organisatie kunt werken waar je wilt en dat jouw persoonlijke ontwikkeling vooropstaat.
-
De juiste snaar vind je in data-analyses
Het gaat over intrinsieke motivaties. Van specifieke doelgroepen. Je kunt het gedrag, de interesses en motivaties per doelgroep heel goed analyseren. Tot in de finesses. Met een data-analyse. We schrijven hier nu wel doelgroep, maar eigenlijk gaat het om functies. Wat de drive is van een doelgroep voor een specifieke functie.
🗃️ Succesverhaal: onmogelijke functies
Een detacheerder zoekt cybersecurity-specialisten. Moeilijke functie om te in te vullen, doelgroep beweegt niet of nauwelijks, er is een schreeuwend tekort aan deze mensen.
Die doelgroep reageert volstrekt niet op vacatureteksten. Hoe krijg je wél de aandacht van de doelgroep? Door content te maken over uitdagingen binnen cybersecurity die hen interesseren. Dat doe je niet met marketingteksten, maar met redactionele artikelen. High-end content dus, die relevant is voor deze specifieke doelgroep.
Om te weten wat je doelgroep drijft, biedt een data-analyse feitelijke inzichten. Zo bleek uit onderzoek precies waar deze doelgroep online zijn informatie vandaan haalt en welke verhalen (topics) ze dan lezen. Die inzichten waren de sleutel tot succes.
Naast het feit dat je met data onderzoekt ‘wat’ die doelgroep leest, onderzoek je ook ‘waar’ ze dat doen. Zo heb je meteen de route om je verhalen te gaan pushen. Vanuit die verhalen is de stap naar je vacature logisch en natuurlijk.
De detacheerder wist op die manier 17 high-end functies te vervullen die tot dan voor ‘onvervulbaar’ werden gehouden. Het hele verhaal lees je hier.
🗃️ Meer cases vind je hier ↓
Dit is overigens niet het enige voorbeeld. Het Openbaar Ministerie werkt al langer met deze aanpak. Want er is een tekort aan officieren van justitie. De mensen die daarvoor in aanmerking komen – simpel gezegd: juristen – kunnen in het commerciële domein vaak veel meer geld verdienen. Maar ook hier bood een data-analyse de route naar succes.
-
De aanpak in het kort:
Wat heb je nu nodig als moderne HR-afdeling? We zetten het op een rij:
1. Feitelijke inzichten over de doelgroep voor je key-functies.
Die haal je uit een grondige data-analyse (geen zoekgedrag, maar interesse-analyse).
2. De kennis om de feitelijke inzichten te vertalen naar relevante verhalen.
(Geen marketing stories, maar redactionele content).
3. Slimme content gepresenteerd op de hotspots waar de doelgroep actief is.
(Geen vacaturesite, maar laat de doelgroep op een natuurlijke manier met jouw verhaal in contact komen).
-
Conclusie: de onontkoombare toekomst van HR
In de huidige arbeidsmarkt is het duidelijk dat traditionele methoden van talentwerving hun beste tijd hebben gehad.
Het gaat niet meer alleen om het plaatsen van een vacature en daar het beste van hopen. De sleutel tot succes ligt in een holistische benadering: combineer feitelijke inzichten met een relevant verhaal en presenteer dit slim op de platforms waar je doelgroep zich bevindt.
De uitdaging van HR zit in een slimme & relevante communicatie-aanpak en contentstrategie.
Wil je weten hoe deze aanpak voor jou werkt?
✅ We helpen je graag 👉 paul.gremmen@contenture.nl 👈 06 52 4 52 101 Of vul dit in ↓↓↓.
Ik wil contact. Kunnen we even iets plannen?