Sex toys, buikvet & bureaustoel

Ons leefgedrag veranderde fundamenteel in 2020. Dat blijkt uit online data. Door corona zochten we vaker naar de kruimeldief, gezonde snacks, asielhonden en de morning after pil. Het leven in één jaar corona. Een overzicht.

Oké, dat Nederland in 2020 volop ging klussen en tuinieren is inmiddels bekend. Maar wat deden we nog meer in het crisisjaar? Op basis van data bracht Contenture in kaart wat we nou echt belangrijk vonden. Hoe werd er in Nederland naar informatie gezocht, wat werd er gezocht, waarom en wanneer? Dat gedrag vergeleken we met de data van 2019.

gezonde lunch

Vette hap

‘Voor corona lunchten veel mensen op het werk’, stelt Paul Gremmen, analist bij Contenture. ‘Tijdens de lockdown deden we dat voornamelijk thuis. Geen verleidelijke vette hap uit de kantine. Maar door de hele dag thuiszitten, dook toch al snel de term coronakilo’s op. We zien dan ook dat er vanaf april 56% vaker wordt gezocht naar de gezonde lunch.’

Verbranden buikvet

Deze gezonde honger past naadloos bij de behoefte om af te vallen. Er werd bijna een kwart vaker gezocht naar ‘verbranden van buikvet’ en ‘afvallen buik’ (+38%). Volgens Gremmen snacken we nog steeds, al moet ook dat steeds vaker verantwoord. De zoektocht naar gezonde snacks groeide met 48%. En die van koolhydraatarme snack zelfs met 54%.

Joggingbroek

Dat snacken op de bank deden we bij voorkeur in een joggingbroek. De interesse naar sweatpants steeg bij zowel dames (114%) als heren (128%). Welke zochten ze dan? De witte (431%) en de grijze (483%) waren favoriet. Waarom de joggingbroek? Gremmen: ‘Comfortabel én onzichtbaar, de ideale outfit bij zoom-meetings’.

Ik ben zwanger

In het begin van de lockdown, voorspelden trendwatchers een geboortegolf. Op basis van data blijkt dat dit misschien wel eens anders uitpakt. Al is er ten opzichte van 2019 6% vaker gezocht naar ‘ik ben zwanger’ en zelfs 48% vaker naar ‘in verwachting’.

Morning after pil

Maar er werd ook vaker gezocht naar de ‘morning after pil Kruidvat’ (60%). En dat is een zoektocht met een duidelijke koopintentie, stelt Gremmen. ‘Mogelijk komt dit doordat daten niet in de kroeg, maar thuis gebeurt. De weg naar het bed is dan korter. En van vorige crises weten we dat vaste stelletjes dan minder snel kinderen nemen.’

Geboortegolf?

De data van 2020 over zwangerschap ondersteunen die tendens. ‘Als je een kind verwacht, zoek je online heel specifiek naar informatie. Je zoekt bijvoorbeeld op het aantal weken dat je zwanger bent’. En al die datasets met zoekgedrag per week zwanger, staan in 2020 in de min. Gremmen ziet dan ook geen geboortegolf door corona.

Seksspeeltjes

Minder kinderen betekent niet minder seks. Er is een duidelijk stijgende interesse in seksspeeltjes. Zo werd er ruim een derde vaker gezocht naar vibrator. Waarbij de luchtdrukvibrator met 85% de grootste groeier was. Maandelijks 30.000 keer. Ook klassiekers als de tarzan (32%), de bullet (65%), de rabbit (68%) en de wandvibrator (70%) konden rekenen op verhoogde aandacht.

Honden versus katten

Andere vormen van liefde zochten we bij huisdieren. De belangstelling naar katten nam met 31% toe. Die naar honden zelfs met 51%. Het zoekgedrag naar ‘aanbod dierenasiel honden’ vertienvoudigde zelfs naar 45.000x per maand. ‘De voorkeur voor de hond is simpel,’ stelt Gremmen, ‘dat heeft te maken met een andere nieuwe nationale liefde: wandelen.’

Stofzuigen

Een van de grootste stijgers was de stofzuiger. We zochten meer dan 1,3 miljoen keer naar stofzuiger (29%), kruimeldief (33%) en steelstofzuiger (66%). ‘Meer thuis, meer snacken, meer plaatsen waar wordt gegeten. Eettafel, bank én bureau. Door de intensieve schoonmaak sneuvelde waarschijnlijk menig apparaat.’

Relatiecrisis?

De coronacrisis zorgt voor veel relatiecrises. Met z’n allen thuis maanden aan een opgesloten zitten, eist nou eenmaal zijn tol. Er werd dan ook 14% vaker gezocht naar ‘scheiding aanvragen’. Scheiden van tafel en bed steeg met 10% en ‘echtscheiding aanvragen’ met 8%. Dat doen we in 2020 liever door te ‘scheiden zonder advocaat’ -19%, maar wel met een mediator +11%.

Routes in de buurt

Samen met fietsen is wandelen veruit favoriet in de zoektocht naar wat lichaamsbeweging. Maar daar waar de interesse naar fietsen vanaf september daalt, blijft die naar wandelen stijgen. Mensen zoeken vooral meer naar wandelroutes in de buurt (126%).

Netflix

Op de bank zochten we on demand vooral meer spannende films (43%). De aandacht voor Netflix steeg met 11% en bleef in absolute zin verreweg de grootste. De interesse naar Videoland groeide met 40%. Voornamelijk in maart. Daarna zakte de aandacht weg.

Grote winnaar

Grote winnaar is NPO Plus (486%), gevolgd door Amazon Prime (229%). Het verschil met de andere aanbieders is volgens Gremmen opmerkelijk: ‘Je ziet bij deze twee juist dat de interesse over het hele jaar blijft groeien.’ Dat is in schril contrast met Disney+. Daar daalde  de interesse met 15% ten opzichte van het introductiejaar 2019.

Van bureaustoel naar toilet

Maar we werkten ook in 2020. En ook dat deden we thuis. Het gevolg was een massale zoektocht naar ‘bureaustoel Ikea’ (171%), ‘bureaustoel Leenbakker’ (184%) en ‘bureaustoel Ahrend’ (259%). Waarbij het Zweedse concern in absolute aantallen zelfs de som van de andere twee overstijgt. Gevolg: lege magazijnen.

Dat zitten, dat wilden we vooral doen op een ‘ergonomische bureaustoel’. De interesse steeg met een duizelingwekkende 333%. Van amper 3.000x per maand, naar in de top ruim 27.000x per maand. Volgens Gremmen zijn dit waardevolle inzichten. ‘Data laat bedrijven en organisaties zien waar hun werknemers mee bezig zijn. Dit kun je direct gebruiken in je communicatie.’

Ook de behoefte aan andere zitplekken kon rekenen op een warme belangstelling. Bankstel (41%), fauteuil (51%) en zelfs de interesse voor het toilet groeide (25%). ‘Al was daar de druk op één ander onderwerp nóg hoger’, stelt Gremmen. ‘De behoefte aan wc-papier leidde tot de moeder aller curves tijdens corona.’

Contenture – data driven communicatie

Contenture gebruikt data-inzichten om communicatie te verbeteren. Met onze methodiek brengen we in kaart wat de informatiebehoefte is in Nederland. Dat kan per thema, onderwerp en doelgroep.

De data gaat over wat mensen online zeggen en publiceren, welke sentimenten ze gebruiken, welke argumenten. Maar ook hoe mensen online informatie zoeken, wat ze zoeken, wanneer ze zoeken en waarom ze zoeken.

De data die Contenture gebruikt is uit search & publish van diverse bronnen, zoals Google, YouTube, social platforms, fora en sites. 

Ik wil een quick-scan voor mijn organisatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.