Data voor dialogen: de chatbot is hot

Persoonlijke communicatie en interactie met klanten is al een tijdje dé marketingtrend. Maar wat als je honderden klanten hebt of duizenden ‘persoonlijke’ dialogen tegelijk moet voeren? Dan laat je de band tussen mens en merk over aan een data chatbot op basis van slimme software.

Data chatbot?

Slimme chatfuncties die op iedere vraag een antwoord hebben en voor elk probleem een instant oplossing. Waarmee je een hotel kunt boeken, een taxi bestellen of schoenen kopen. Volledig data driven en geprogrammeerd op basis van algoritmes. En in steeds grotere mate ‘kunstmatig intelligent’: zelflerende systemen die gesproken en geschreven tekst kunnen herkennen en in haast natuurlijke taal kunnen reageren.

Menselijke Marieke

Bijna menselijke chatrobots met een mensennaam, Marieke bijvoorbeeld. Of die het met voorgeprogrammeerde trucjes menselijk laten lijken: binnen een paar seconden een pasklaar antwoord geven is niet menselijk, dus wordt de chatbot zo ingesteld dat er een paar seconden ‘aan het typen’ in beeld staat. Alsof er speciaal voor jou een antwoord wordt gecomponeerd.

Data en insights

Deze gerobotiseerde manier van chatten is voor steeds meer bedrijven een tijd- en kostenbesparende manier om op grote schaal 24/7 vragen te beantwoorden en service te verlenen. Of de sales en marketing te ondersteunen, óók op basis van de data en insights die de chattools weer genereren.

Onpersoonlijker kan niet

Volledig geautomatiseerde persoonlijke communicatie — onpersoonlijker kan bijna niet. Het Amsterdamse Reclamebureau Dawn speelde bijzonder grappig in op deze contradictio in terminis met onderstaand filmpje over het maken van ‘unieke’ reclamevideo’s met behulp van chatbots.

Maat- en mensenwerk

Maar gelukkig blijft maatwerk en echt persoonlijk contact gewoon nog hard nodig, bijvoorbeeld in creatieve processen. Bij het maken van unieke reclamevideo’s zoals Dawn doet. Of bij het bedenken van een creatief concept voor onderscheidende, data driven content — geschreven door échte Mariekes. Mariekes van vlees van bloed.