Concurrentieanalyse: het geheime wapen van communicatie

Concurrentieanalyse wordt vaak over het hoofd gezien door communicatiespecialisten. Onterecht, want een goede concurrentieanalyse heeft veel voordelen: inzicht in je speelveld, rust in je team en focus op écht effectieve communicatie. Maar wie zijn die concurrenten eigenlijk? We verklappen vast: je hebt er meer dan je denkt.

Wat ís dat eigenlijk: een concurrentieanalyse?

In het kort: een grondig onderzoek naar de strategieën, boodschappen, kanalen en effectiviteit van (potentiële) concurrenten. Als zo’n analyse goed wordt uitgevoerd krijg je inzichten die kunnen helpen bij het ontwikkelen van een effectievere communicatiestrategie. Want wat voor een ander goed werkt, kun jij misschien wel beter doen. Als je ziet welke strategieën en benaderingen succesvol zijn kom je op nieuwe ideeën. Een goede concurrentieanalyse helpt je dus om concurrentievoordeel te behalen, risico’s te beheersen én betere beslissingen te nemen.

Denk je dat je geen concurrenten hebt? 

Je kunt er niet verder naast zitten. Maar: je staat niet alleen. Veel communicatieprofessionals denken niet aan concurrentie op hun eigen vakgebied. Het is hun taak – zie de 5 rollen van de communicatieafdeling – om de boodschap van hun organisatie over te brengen aan een specifieke doelgroep – en dat proberen ze zo goed mogelijk te doen. Zelden staan ze erbij stil dat er dat er anderen zijn die precies hetzelfde doen. Terwijl juist die concurrentie je uitdaagt om beter, creatiever en effectiever te zijn.

Je kunt heel snel zien wie je concurrenten zijn

Eigenlijk is iedereen die aandacht krijgt van jouw doelgroep een concurrent. Lees: iedereen die met een strategisch verhaal hoger scoort in Google. Zij krijgen de beperkte aandacht van jouw doelgroep. Niet jij (waarschijnlijk hebben zij wél een concurrentieanalyse gedaan). Hoe dan ook, wees deze mensen dankbaar. Nu kun je jullie content optimaliseren en je strategie aanscherpen. Moet jij eens kijken hoe leuk Google dat vindt.

Maar, je hebt meer concurrenten dan je denkt

Iedereen met een beter verhaal is dus de concurrent. Vaag? Klopt. Dus laten we dat eens specifieker maken. Je kunt je concurrenten onderverdelen in vijf hoofdcategorieën:

 1. Real life concurrenten
  Je komt ze tegen op beurzen, conferenties of netwerkevenementen. Vaak werken ze in dezelfde branche en richten zich op dezelfde doelgroep. Je concullega’s, zogezegd. Houd ze in de gaten!
 2. Online concurrenten
  Ze staan hoger in de Google dan jij. Misschien bieden ze dezelfde producten of diensten aan, maar het kunnen evengoed blogs, nieuwswebsites of influencers zijn.
 3. Kennisconcurrenten
  Onderzoeksinstanties, universiteiten of toonaangevende experts met veel inhoudelijke expertise. Ze concurreren misschien niet op product- of serviceniveau, maar ze beinvloeden wel de perceptie en beslissingen van je doelgroep.
 4. Indirecte concurrenten
  Dit zijn organisaties die azen op dezelfde doelgroep als jij. Ze bieden niet hetzelfde aan, maar ze zijn wel uit op de middelen of aandacht van je doelgroep. Een non-profitorganisatie voor milieubescherming is bijvoorbeeld een indirecte concurrent een organisatie voor dierenwelzijn.
 5. Potentiële concurrenten
  Toekomstige concurrenten. Dus blijf alert op start-ups of organisaties die hun activiteiten willen uitbreiden naar jouw gebied.

Vaak overlappen en beïnvloeden deze soort concurrenten elkaar. Een real life concurrent kan ook een sterke online aanwezigheid hebben. Een kennisconcurrent kan invloedrijk zijn in real life evenementen. Als je deze dynamiek goed begrijpt, kun je een bijzonder effectieve communicatiestrategie ontwikkelen.

Voordelen van een concurrentieanalyse

Welja, nog een klus erbij. Alsof je niet genoeg te doen hebt. En ja: een concurrentieanalyse is best een flinke investering. Zowel qua tijd als middelen. Maar geloof ons: het is echt de moeite waard. De voordelen en resultaten die het je oplevert hebben grote impact op de effectiviteit van je communicatiestrategie. Denk aan:

 1. Betere strategische beslissingen
  Nu je meer weet over je concurrenten en hun strategieën, kun je goed geïnformeerde, strategische beslissingen nemen over je eigen communicatiestrategie.
 2. Zicht op kansen en bedreigingen
  Een concurrentieanalyse wijst je op kansen en bedreigingen in de markt. Dit kan je helpen om proactief te reageren op veranderingen in het landschap. Als je bijvoorbeeld ziet dat geen van je concurrenten effectief communiceert binnen een specifiek thema, is dat een uitgelezen kans om je te onderscheiden.
 3. Maar ook: zicht op je sterke en zwakke punten
  Een goede analyse helpt je om je eigen sterke en zwakke punten beter te begrijpen. Door te kijken naar wat je concurrenten goed doen en waar ze tekortschieten, kun je je die inzichten gebruiken om je eigen strategieën verbeteren.
 4. Scherpere positionering
  Als je precies weet hoe je concurrenten zich positioneren, kun je op zoek naar manieren om je eigen positionering aan te scherpen. Als je weet waar je staat ten opzichte van je concurrenten, kun je met jouw communicatiestrategie je doelgroep nog effectiever bereiken.
 5. Verhoogde zichtbaarheid
  Door je concurrenten te overtreffen in je communicatie, vindt je doelgroep jou als eerste. Dat versterkt de reputatie en autoriteit van je organisatie. Dit kan leiden tot een groter publiek, meer betrokkenheid en uiteindelijk meer succes in het bereiken van je organisatiedoelen.

Praat mij bij over dit topic

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Met een concurrentieanalyse: dichterbij kennisleiderschap

Het grootste voordeel is misschien wel dat een goede concurrentieanalyse je helpt om kennisleider te worden op een specifiek thema. Door de strategie en kennis van je concurrenten te doorgronden, kun je je positioneren als dé go-to bron voor jouw doelgroep. Dit kan je helpen om je publiek te vergroten, je reputatie te verbeteren en uiteindelijk je organisatiedoelen te bereiken.

Dit wil je! Maar hoe ga je te werk?

Het uitvoeren van een concurrentieanalyse kan een uitdagende taak lijken. Met dit stappenplan helpen we je op weg:

 • Weet wie je concurrenten zijn
  Begin met het maken van een lijst van je concurrenten. Denk aan de vijf soorten: real life, online, kennis, indirecte en potentiële concurrenten.
 • Verzamel informatie
  Duik dieper in elke concurrent. Wat is hun communicatiestrategie? Welke kanalen gebruiken ze? Wat zijn hun sterke en zwakke punten? Welke thema’s of onderwerpen behandelen ze? Deze informatie vind je op hun websites, sociale mediakanalen, publicaties, klantbeoordelingen en andere beschikbare bronnen die je kunt vinden.
 • Analyseer de informatie
  Nu je de informatie hebt verzameld, is het tijd om deze te analyseren. Zoek naar patronen, trends en inzichten die je kunnen helpen om je eigen strategie te verbeteren.
 • Ontwikkel je strategie
  Gebruik de inzichten uit je analyse om je eigen communicatiestrategie te ontwikkelen of te verbeteren. Dit kan betekenen dat je nieuwe kanalen gaat gebruiken, je boodschap aanpast, je focus op bepaalde thema’s verandert, of andere aanpassingen maakt op basis van wat je hebt geleerd.
 • Monitor en pas aan
  Concurrentieanalyse is geen eenmalige taak. De markt verandert voortdurend, en je concurrenten ook. Blijf je concurrenten monitoren en pas je strategie aan als dat nodig is.

Aan de slag met een concurrentieanalyse!

Het is nu aan jou. Als communicatiemedewerker heb je de kans deze inzichten te gebruiken en je organisatie naar een hoger niveau te tillen. Omarm die concurrentieanalyse. Leer van je concurrenten. Verbeter je strategieën.  Maak een échte impact met je communicatie. Zo wordt jouw organisatie kennisleider.

Geen tijd? Dan is dit je oplossing ↓

De tijdsinvestering om de concurrentieanalyse onder de knie te krijgen en uit voeren is niet gering. Het kost je 200 uur om de basis te leren. Toegegeven: dat is veel tijd. Heb je die tijd niet? Dan er is ook een short cut. Gebruik de kennis en kunde van Contenture en bespaar op geld, tijd en capaciteit. En weet, een goede concurrentieanalyse is maar één telefoontje van je verwijderd!

Wil je meer informatie?

We helpen je graag, neem vrijblijvend contact met ons op. Dat kan direct: paul.gremmen@contenture.nl | 020 52 40 484 | of ↓ 

Ik wil contact. Kunnen we even iets plannen?

 

AI cursus voor communicatieprofessionals

Wil je meer weten over slimme communicatie en onze AI-cursus voor communicatieprofessionals?